Waarom investeren in een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij is geld te verdienen. In Nederland hebben wij de salderingsregeling voor zonne-energie die ervoor zorgt dat je al je verbruik mag wegstrepen tegen al je opwek in een jaar. De salderingsregeling biedt consumenten met zonnepanelen dus een soort “gratis” batterij. Deze regeling maakt het investeren in zonne-energie voorspelbaar, maar is op termijn niet houdbaar; Door nu in een thuisbatterij te investeren, kunt u profiteren van bovenstaande ontwikkelingen, en kunt u op 3 manieren rendement halen uit uw thuisbatterij:

  1. Terugleververgoeding
    Een thuisbatterij zorgt voor een hogere eigen consumptie en zo een lagere vaste terugleververgoeding bij een energiecontract met vaste prijzen. Over een heel jaar zal er minder elektriciteit door u worden teruggeleverd aangezien u een groot deel opslaat in uw batterij om zelf weer te gebruiken. De besparing op de terugleververgoeding kan oplopen tot €46 per maand wanneer er meer dan 5000 kWh aan het net wordt geleverd.


  2. Dynamische elektriciteitsprijzen
    Een batterij in combinatie met een dynamisch energiecontract betekent dat u kunt opladen met goedkope stroom en terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn. Door uw batterij  te combineren met een dynamisch energiecontract blijkt uit verschillende onderzoeken dat rond de 400 euro per jaar verdiend kan worden (11 cent “winst” per verkochte kWh) . Dit zorgt voor een rendement van ca 5% op uw investering. Aanvullend kunt u wanneer u van deze optie gebruik maakt de btw van de installatie en aanschaf van uw thuisbatterij terugvragen, wat maar liefst 21% bespaart op de investering.


  3. Onbalans
    Wanneer de batterij ook ingezet kan worden op de “onbalansmarkt", een soort energie handelsbeurs waar overschotten en tekorten op het net worden verhandeld om ze zo op te lossen,  kan dit rendement oplopen naar 20%. Het inzetten van thuisbatterijen op de onbalansmarkt wordt nog niet veel gedaan maar zal in de loop van 2024 steeds meer gemeengoed gaan worden met meer aanbieders van deze service. 

Slimme batterijsystemen combineren de bovenstaande drie aspecten en zorgen zo voor een optimaal rendement op uw investering. Het rendement op uw investering is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen van bijvoorbeeld prijzen op de energiemarkt en de geldende regelgeving zoals de salderingsregeling. Aan bovenstaande inschatting van uw rendement kunnen we daarom helaas (nog) geen rechten ontlenen. 

Batterijen gaan lang mee, de meeste leveranciers geven 10 jaar garantie. Enphase geeft zelfs 15 jaar garantie of 6000 laadcycli. De beschikbare capaciteit neemt over de levensduur wel langzaam af, maar de batterij blijft ook na de garantieperiode nog prima werken.  

Kortom, met een de aanschaf van een thuisbatterij:

  • Bent u klaar voor het verdwijnen van de salderingsregeling en voorkomt u tot die tijd extra kosten van uw energieleverancier;

  • Heeft u een financieel rendement van ca 5% tot 20%;

  • Daarnaast draagt u actief bij aan de Nederlandse energietransitie en vermindert uw CO2-footprint.

Vorige
Vorige

Alles over terugleverkosten